Animated GIF

Graphics Interchange Format

Het is een bestandsindeling (met pixels) voor het opslaan van rasterafbeeldingen in digitale vorm.
Het ondersteunt kleuren( beperkt tot 256), verschillende resoluties, animatie en een transparante achtergrond. Dus de mogelijkheid om verschillende beelden achter elkaar op te slaan in hetzelfde bestand.
Werd voor het eerst gebruikt in 1987 vanwege de brede steun en draagbaarheid om afbeeldingen te downloaden bij een redelijke snelheid.

animated GIF.gif

Traditionele animatie

De oudste en populairste vorm van animatie, ook wel celanimatie of met de hand getekende animatie genoemd.
Je begint met het maken van een storyboard (kort script, bestaande uit woorden en afbeeldingen) / stripverhaal. Hiervoor kun je een begeleidende soundtrack maken.
Er wordt een animatic / story reel gemaakt na de soundtrack. Dus afbeeldingen van het storyboard die synchroon gemaakt zijn met de soundtrack.
Dit wordt dan naar de ontwerpafdeling gestuurd. Zij maken model-sheets voor alle personages/karakters en props.
Er kunnen eventuele maquettes gemaakt worden om het 3D personage beter te analyseren.
Nu kan er een lay-out gemaakt worden: dus waar de belangrijkste poses van de karakters nodig zijn. Dit is nodig om de juiste belichting en camerastanden te bepalen.
Nu kan de echte animatie beginnen!
Hierbij speelt timing en een goede tekening van de mogelijke bewegingen een grote rol.
Nu nog enkel de figuren en achtergrond inkleuren om de film/animatie compleet te maken.

traditionele animatie.jpg

Claymation

Een vorm van stop-motion-animatie. De geanimeerde figuurtjes zijn gemaakt uit klei of plasticine.
Het karakter wordt telkens een beetje verzet, waarvan hier een foto genomen wordt, zodat men op het einde van de opnames een bewegend beeld creëren.

Een normale claymation film werkt met 24 fps (frames per second).

Denk maar aan Wallace and Gromit (Nick Park) en Corpse Bride (Tim Burton)claymation corpse bride.jpgClaymation wallace and gromit.jpgclaymation.jpg

Phenakistiscoop

Een animatietoestel waarmee bewegende beelden worden getoond. (voorloper Zoötroop)

Het zijn twee schijven die op eenzelfde as zijn bevestigd. De eerste schijf heeft gleuven aan de rand, op de tweede zijn tekeningen in een bepaalde actie geplaatst op concentrische cirkels.
Als het voor een spiegel gehouden wordt en men kijkt ernaar terwijl de schijven snel gedraaid worden, krijgt men de illusie van bewegende beelden.phenakistiscoop.jpg

Thaumatroop

(Griekse vertaling: wonder draaiing, 1824 Engeland)

Een aan twee zijden bedrukt vlak waaraan aan de zijkanten touwtjes bevestigd zijn. Door de touwtjes snel tussen de vingers te rollen, wordt afwisselend de voor- en achterkant zichtbaar. Hierdoor lijkt het alsof beide afbeeldingen samensmelten. (denk hierbij maar aan de scène uit Tim Burton’s ‘Sleepy Hollow’)thaumatroop.pngthaumatroop sleepy hollow.jpg

Zoötroop / Wheel of Life

(1834, door Brits wiskundige William George Horner; noemde het een ‘daedalum’)

Één van de eerste animatie-apparaten waarmee bewegende beelden kunnen worden bekeken.
Het is een rechtopstaande cilinder met verticale sleuven. Wanneer het wordt rondgedraaid kan men door deze sleuven de plaatjes (foto’s of tekeningen) zien, die aan de binnenzijde van de cilinderwand zijn gemonteerd.zootroop.jpg